rolety plisowane do łazienki
Rolety plisowane do łazienki
Styczeń 5, 2019

Espumisan, Iberogast? Co wziąć na wzdęcia?

Wzdęcia i gazy są tematem wstydliwym, o którym wielokrotnie nie rozmawiamy nawet z lekarzem. Coraz więcej osób niestety zaczyna na nie cierpieć. Choć z początku wydają się niegroźne, to mogą się one okazać przyczyną poważniejszych chorób. Przeczytaj ten artykuł, by dowiedzieć się, czym są wzdęcie, kiedy należy wybrać się do lekarza i jak sobie z nimi poradzić za pomocą leków lub domowych sposobów.

Czym są gazy jelitowe?

Pewna ilość gazów w jelitach jest zupełnie naturalna. Część z nich jest wywołana połykaniem powietrza w czasie spożywania posiłków lub mówienia. Innym powodem jest fermentacja pokarmu, która zachodzi w jelicie grubym pod wpływam bakterii.

Wzdęcia wywoływane przez połykane powietrze składają się jedynie z azotu i tlenu. W przypadku fermentacji ich skład jest jednak bardziej zróżnicowany. Częściowo składa się z dwutlenku węgla, metanu i wodoru, które są bezwonne. Specyficzny zapach nadają im jednak siarkowodory i inne pochodne siarki. Jeśli chodzi o samą ilość gazów jelitowych, to jest ona zależna od następujących czynników. Jest to oczywiście rodzaj spożywanych pokarmów, skład flory jelitowej, a także sprawność samego pasażu jelitowego. Część z gazów wchłaniana jest do krwi i wydostaje się wraz z wydychanym powietrzem. Reszta natomiast wydalana jest razem z tak zwanymi wiatrami. Zwykle w ciągu dnia wydalamy ok. 600 ml gazów.

Bardzo często w przypadku problemów z nadmierną ilością gazów możemy zastosować leki bez recepty, takie jak Iberogast lub Espumisan. Istnieje również wiele domowych sposobów, o których wspomnimy w dalszej części artykułu.

Jakie są przyczyny wzdęć?

Nie każdy z nas sobie to uświadamia, ale zwykle najczęstszą przyczyną wzdęć i gazów jest właśnie połykanie nadmiernej ilości powietrza w trakcie jedzenia. Łączy się to również brakiem odbijania. Ten problem nazywany jest aerofagią.

Inną, naturalna przyczyną powstawania gazów jest fermentacja w jelicie grubym. Zazwyczaj podlegają jej węglowodany, ale nie jest to regułą. Fermentacja jest spowodowana przez żyjące tam bakterie. Szczególnie problematyczne może to być w sytuacji, gdy jelita natrafią na trudne do strawienia węglowodany z roślin strączkowych, kapustnych lub cebuli. Problemy pojawiają się również w przypadku cukru mlecznego, czyli laktozy, a także fruktozy.

W niektórych przypadkach wzdęcia mogą mieć jednak poważniejszą przyczynę, którą może być zaburzenie czynności przewodu pokarmowego ( zespół jelita drażliwego, niestrawność). Innymi chorobami, które objawiają się wzdęciami mogą być również celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna.

Jak sobie radzić ze wzdęciami?

W przypadku wzdęć od razu możemy zastosować leki, które łagodzą zaburzenia jelitowe, jak Espumisan czy Iberogast, jednak jeśli nie zmienimy swoich nawyków, to będą się one powtarzać. O czym więc należy pamiętać?

Przede wszystkim należy pamiętać o wolnym jedzeniu, unikaniu rozmów podczas jedzenia, a także picia napojów gazowanych. Warto zmniejszyć w swojej diecie ilość pokarmów wzdymających. Jeśli mamy problem ze wzdęciami możemy zastosować również kminek, melisę czy mięte. W niektórych przypadkach stres może być przyczyną powstawaniu gazów i wzdęć. Konieczne może być wtedy wyeliminowania czynnika stresogennego lub inna próba poradzenia sobie z nim. Jeśli wzdęcia się powtarzają, warto sprawdzić, czy nie mamy problemu z nietolerancją laktozy. Wystarczy wyeliminować nabiał na tydzień lub dwa ze swojej diety, by upewnić się, czy to nie on jest powodem naszych problemów. Warto ponadto rozpocząć aktywność fizyczną, która jest poprawia sytuację wielu pacjentów borykających się ze wzdęciami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam się